Fysikalsk OmsorgsMassasje

For eldre, nedsatt funksjonsevne og kroniske lidelser

OM BEHANDLINGEN

 
Med omsorgsmassasje kan du oppleve at kroppen blir lettere og veldig avslappet.

Pasienter har også opplevd at etter en regelmessig behandling har pasientne opplevd som smertelinding og søvnkvaliteten blitt bedre. Smerte og søvnkvalitet kan selvfølgelig kommer tilbake til der den var før hvis ikke kroppen din får den behandlingen den trenger.

Med tiden vil du kjenne på kroppen om hvor ofte du har behov for en behandling. Noen trenger hver uke, andre hver andre uke, mens andre tar behandlingen etter behov. Det er bare du som kjenner kroppen din og det er bare du som kan kjenne på hvor ofte du ønsker å ha en behandling.

Når du spør oss hva vi anbefaler, så vil vi alltid råde deg å ta minst tre-fire behandlinger etter hverandre, med det mener vi en behandling en gang i uken de tre-fire første ukene. Dette er fordi hvis du sliter med knuter, stivhet og anspenthet i muskulaturen så vil du ikke gi plagene sjansen til å gå tilbake til der de var når behandlingen startet, men heller forebygge det med behandling til plagene blir bedre. Men dette er selvfølgelig etter behov for det er forskjell fra kropp til kropp.

Så lenge kroppen samarbeider med behandlingen kan omsorgsmassasje gi gode resultater.

Muskler

I omsorgsmassasje bruker vi en teknikk som kan være veldig avslappende og godt samtidig som vi jobber med å løsne opp stiv muskulatur og spenninger. Vi tilpasser massasjen etter pasientens behov, det er ikke alle eldre som kan ligge på benken, da kan de få massasje der de føler er mest komfortabelt, det kan være i lenestolen, sykesengen, menge velger å sitte på rullestolen sin. Det er viktig at pasienten ikke strever så mye for å komme seg opp på benken, massasjen vil ikke hjelpe da og det kan bli en frustrasjons moment fordi de vil så gjerne få det til, men det er ikke alltid kroppen greier det.

Tilbakemeldingene jeg har fått etter behandlingen er at pasientene går litt lengere enn de pleier, muskulære smerter de har hatt har avtatt, men de kan komme og gå, mange opplever at kalde føtter har blitt varmenere, fingrer som var numne og kalle har fått bedre følelser og hendene har blitt varmere.

Hud

Det jeg har lagt merke til er at når eldre får behandling regelmessig slutter hunden å sprekke, det er en logisk forklaring på det, jo mer massasje med mye olje ble huden mer elastisk og sterkere. Sårene som de eldre får der hunden sprekker ble mindre og grodde raskere, jeg masserer. Kontusjonssår, blodlevrer eller bloduttredelser som ofte kan komme hvis pasienten har slått seg på en kant, bord, snublet i trappa eller liknende. Over en regelmessig behandling ble det mindre av de sårene. Det kan også være at pasienten går på blodfortynnende, når man går på det blir det oftere blodansamling under huden. Mange eldre kan også være dehydrerte og det går også utover huden da huden blir tørr. Hunden er den største kroppsorgan vi har som beskytter kroppen vår. Det er viktig å ta vare på den.

I bildet til venstre er 5 dager mellom massasjen og bildet til høyre er 4 dager mellom massasje.

Øvelser og Tøyinger

Eldre mennesker har hat et langt liv. Hvor aktive aldre har vært varierer fra kropp til kropp. Av den grunnen er noen muskler sterkere enn andre, stivere enn andre, derfor spiller livskvalitetene du har hatt opp gjennom livet mye. De aller fleste eldre jeg har møtt opp gjennom er veldig flinke til å holde seg aktive. Mange er interesserte i tips for øvelser de kan gjøre i hverdagen, mange ønsker også tips om kosthold, mange ønsker å få litt hjelp til styrkeøvelser. Jeg ber pasientene følge opp programmet fysioterapeuten, kiropraktoren, manuelterapeuten eller legene har gitt de, ofte trenger de hjelp med de øvelsene de har fått, mens andre trenger litt selskap da kan vi bistått med det i massasjetiden.

Vi kan også hjelpe pasientene med styrkeøvelser, som f. eks. pasienten kan skyve armen sin i mot eller fra. Klemme hånden, skyve bena forover eller bakover mens terapeuten gjør motstand. Vi har gjort det til en lek så det blir gøy. Vi tar hensyn til pasienten behov og derfor repetisjoner på de øvelsene og hvilken øvelse som er aktuelle er individuelt.

Begynner med litt massasje, noen muskler trenger å mykne opp før vi begynner med øvelser, så er det litt øvelser og massasje videre.

Etter de tilbakemeldingene som har kommet sier pasientene at de kan gå litt lenger og de føler at musklene er mer samarbeidsvillig.

Blir sett og blir hørt

Mange familier prøver å få tiden til å strekke til, så de kan være sammen med sine nærmeste så ofte som mulig, men det er ikke alltid like lett når man har en travel dag. 
Under omsorgsmassasje har vi opplevd at mange eldre vil slappe av, men de aller fleste liker å prate under behandlingen, de setter stor pris på å bli hørt. De forklarer oss deres plager som de trenger hjelp til, vi ser muskelplagene og jobber videre med det.
Alle vet at når psyken er glad, er kroppen glad og når kroppen er glad er psyken glad. 
Omsorgsmassasje er mye mer enn massasje, vi jobber også med å stimulere hjernen ved å bruke samtaler vi har hatt før. Vi ønsker at pasientene skal føle seg vel, mange eldre kan føle seg triste og ensomme, vi prøver å løfte dem opp ved å gi gode komplimenter, vi jobber med mestring, mange blir veldig glade når vi, etter en regelmessig behandling, har fått en hevelse ned eller at de opplever at det er lettere å bevege armer og ben.
Det er godt for psyken å oppleve mestring og glede. Og det er veldig viktig og bli sett og hørt. Vi gjør vårt ytterste for å dekke individuelle behov for hver enkelt pasient.